Gastrookienko: Žihľavová polievka

Autor: Marta Kanalová <redakcia(at)gemerland.sk>, Téma: Gastrookienko, Zdroj: autor, Vydané dňa: 29. 03. 2009

Recept na žihľavovú polievku mi dal môj sused Ľubo Andreev z Bulharska. Povedal, že u nich doma to robievajú ako prvé jarné jedlo. Žihľavu zbierajú práve v tomto ročnom období, lebo nepichá. Trhajú len horné mladé lístky a stonky. Priznám sa, že predtým som žihľavovú polievku nejedla. Ľubo ju uvaril a bola som zvedavá, aká bude. Na moje počudovanie chutila skvele. A tu je recept na jej prípravu.

Potrebujeme: asi dve hrste žihľavy, 1 kávovú lyžičku múky,mlieko, 2 vajíčka, koreniny podľa chuti (mleté čierne korenie, mletá červená papríka, nové korenie), soľ, parmezán, trochu oleja.

Ako na to: Necháme zovrieť asi liter osolenej vody. Do nej dáme žihľavu, koreniny podľa chuti, môžu byť aj sušené červené sladké papriky a varíme asi hodinu. Pridáme mlieko, ktoré rozrobíme s lyžičkou múky, trochu oleja, nastrúhaný parmezán a 2 rozbité vajíčka. Krátko povaríme a servírujeme.

polievka